Op 9 maart was het 40 jaar geleden dat Dick Sanderman door de gemeente Rijssen werd aangesteld als stadsorganist. De Stichting Stadsmuziek Rijssen wil bij dit jubileum stil staan tijdens het concert van donderdag 19 april in de Schildkerk.

Toen Sanderman in 1978 werd aangesteld, was hij de derde stadsorganist van Nederland: alleen Haarlem en Rotterdam kenden deze functie al eerder. Na 2010 is er een ware hausse aan stadsorganisten ontstaan: inmiddels  zijn het er 27. Steeds meer steden benoemen zo’n functionaris, veelal om het orgel van de monumentale stadskerk op representatieve momenten te bespelen. De situatie in Rijssen, met een orgel in het stadhuis, is bijna uniek: alleen Rotterdam heeft ook een orgel in de Burgerzaal van het raadhuis. Er is een landelijk College van Stadsorganisten in oprichting.
In het concert van 19 april blikt Dick Sanderman ook een beetje terug naar het eerste concert dat hij als stadsorganist gaf: een Fantasie en Fuga van Bach die toen op het programma stond, zal tijden dit jubileumconcert opnieuw klinken. Echte stadsmuziek zijn twee oud-Hollandse marsen, voor orgel bewerkt door Leo Mens; een vaderlands tintje hebben ook de variaties van Willem Mudde over het Valeriuslied “Waer dat men zich al keerd of wend”. Verder vermeldt het programma onder meer muziek van Dukas, Vierne en Langlais. Naast het Schildkerkorgel zullen ook een kistorgel en een Frans drukwindharmonium worden bespeeld.
Ter gelegenheid van dit jubileum tracteert de Stichting Stadsmuziek Rijssen de bezoekers na afloop van het concert op een hapje en een drankje in de Leerkamer achter de Schildkerk. Het concert op donderdag 19 april begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang.
Ga terug