Aan de wandel rondom Rijssen

Fotografie van Dick Sanderman

In deze eerste foto-expositie van het Rijssens Museum is werk te zien van Dick Sanderman, bekend als stadsorganist, kerkorganist in Rijssen en Hellendoorn, oud-directeur en docent van de Rijssense Muziekschool, maar ook als componist en publicist. Allemaal zaken die met muziek te maken hebben.

Minder bekend is dat Dick Sanderman ook een verdienstelijk amateurfotograaf is. Hij volgde allerlei workshops om zich in de fotografie te bekwamen en voelt zichzelf nog lang niet uitgeleerd. Zijn foto’s vielen meerdere keren in de prijzen, onder meer op de website Kerkfotografie.

Voor een expositie in de Muziekschool selecteerde Dick Sanderman een aantal herkenbare Rijssense taferelen, waaronder de Pelmolen, de Schildkerk, de kasteelgracht rond de Oosterhof en de schaapskudde op de Borkeld. Door omstandigheden konden ze in de Muziekschool nog niet geëxposeerd worden: dat gaat waarschijnlijk in april gebeuren. Nu mogen ze eerst in het Rijssens Museum worden tentoongesteld.

Sanderman wandelt regelmatig, dichtbij Rijssen maar ook verder weg. De foto’s in deze expositie zijn heel bewust geselecteerd op hun herkenbaarheid voor de Rijssense bezoeker. Technisch en artistiek zouden er ongetwijfeld andere foto’s geselecteerd kunnen worden, maar dat waren ditmaal niet de zwaarst wegende criteria. Geen kunstzinnige macro’s of beelden van verre reizen, maar toegankelijke en herkenbare taferelen dichtbij huis.

De belangstelling voor fotografie zat er bij Dick al vroeg in. Zijn vader fotografeerde, twee ooms waren actief binnen de Rijssense fotoclub Aldolem. Als jochie ging Dick al regelmatig met de ooms mee naar de avonden van de fotoclub bij café Royal. Tijdens zijn 48 jaar lange loopbaan aan de Rijssense Muziekschool fungeerde hij ook als huisfotograaf: de vele foto’s van musicerende leerlingen op de website van de Muziekschool getuigen daarvan. Ook al is hij sinds september vorig jaar met pensioen, als fotograaf is hij nog steeds zoveel mogelijk aanwezig bij de uitvoeringen van de Muziekschool.

Naast de 14 foto’s die als vergroting worden geëxposeerd, zijn ook nog 123 foto’s te zien in een aanvullende presentatie die op groot scherm wordt vertoond. Deze presentatie wordt omlijst met muziek van de Engelse componist Frederic Delius: geen verrassing, gezien Sandermans voorliefde voor de Engelse kunst en cultuur. Deze expositie is te zien tot en met zaterdag 9 maart in zaal Hovenier in het Koetshuis, Kasteellaan 1 in Rijssen.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 27 januari a.s., om 16:00 uur in het Koetshuis van de Oosterhof. De opening wordt omlijst met blokfluitmuziek door Anneke van Walderveen en Gerjanne van der Stouw, dochters van respectievelijk de exposerende fotograaf en de directeur van het Rijssens Museum. Dick Sanderman speelt zelf de begeleiding op het kistorgel van de Rijssense Muziekschool.

 

Home

 

Ga terug